Onderhoud van je auto in de lente

Waar wordt op gecontroleerd bij een APK keuring?

Moet jouw auto binnenkort weer naar de keuring en wil je goed voorbereid zijn? Of gaat jouw auto pas voor de eerste keer naar de keuring? Het is goed om te weten waar je aan toe bent. Lees daarom gauw verder om meer te weten te komen over deze keuring.

Wat is een APK?

APK is de afkorting voor Algemene Periodieke Keuring. Alle auto’s moeten zich laten keuren om zo een veilig verkeer te kunnen garanderen. Hoe vaak je naar de keuring moet, is afhankelijk van de leeftijd van de auto’s. Een nieuwe auto hoeft pas na vier jaar voor het eerst naar de keuring. Vervolgens zal iedere twee jaar een keuring noodzakelijk zijn en hierna ieder jaar. Het is verplicht om jouw auto op tijd te laten keuren. Wanneer jouw auto niet op tijd wordt gekeurd, kun je een flinke boete verwachten.

Wat wordt gecontroleerd?

De keuring voor de auto is bijzonder veelzijdig. Er wordt op verschillende punten gecontroleerd om een veilige bijdrage aan het verkeer te kunnen garanderen. Drie verschillende onderwerpen of categorieën komen aan bod bij de keuring, namelijk: registratie, milieu en verkeersveiligheid. Al deze categorieën moeten goed zijn om jouw auto door de keuring te halen.

Verkeersveiligheid

Wat valt er precies onder de categorie verkeersveiligheid bij de keuring? Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de kwaliteit van jouw auto, zowel van binnen als van buiten. Zo wordt er niet alleen naar de carrosserie gekeken, maar ook bijvoorbeeld naar de remmen, verlichting, banden en meer. Hier wordt vooral gekeken naar de algehele kwaliteit van jouw wagen. Is deze goed en veilig genoeg om de weg op te gaan?

Milieu

Auto’s zijn belastend voor het milieu, maar een auto dat in slechte staat is, is nog slechter voor het milieu. Daarom wordt er bij de keuring ook goed gekeken naar de milieu veiligheid van jouw auto. Denk hierbij aan de uitstoot van uitlaatgassen bijvoorbeeld.

Registratie

Dit is meer de administratieve kant van de keuring. Kloppen de cijfers wel, is de kilometerstand juist en klopt het identificatienummer wel? Dit is een belangrijk onderdeel van de keuring, waar jouw auto aan moet voldoen.

Komt jouw wagen door de keuring? Dan kun je er weer even tegenaan. Ook kan de keuring uitwijzen dat er enkele reparaties nodig zijn om weer veilig de weg op te kunnen. Helaas kan een keuring ook uitwijzen dat jouw auto gewoon niet meer veilig is om in te rijden. Het is verstandig om jouw auto met regelmaat door de APK te halen om met een veilig gevoel de weg op te kunnen.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Autobedrijf Pars Rasol.